A Nemzetközi Epilepsziaellenes Liga ajánlása a Covid-19 világjárvány kapcsán

Prof. Fogarasi András , Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

Május elejére több mint 3 millió igazolt Covid-19 fertőzést regisztrált a Világegészségügyi Szervezet, de a valós számok ennél lényegesen magasabbak lehetnek.

Neurológusként számos kérdést kapunk epilepsziás betegeinktől, hogy számukra mennyire veszélyes a vírus: könnyebben elkapják-e, illetve ronthatja-e az alapbetegségüket? A eddigi kutatások azt mutatják, hogy az epilepsziával élők nem kapják el könnyebben a vírusfertőzést. Míg a magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szív- és érrendszeri betegségekben, asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedők számára a Covid fertőzés magasabb rizikót jelent, addig önmagában az epilepszia alapbetegség nem jelent fokozott kockázatot.

Két fontos területre azonban fel kell hívni a figyelmet: mint minden fertőzés, így a koronavírus is növelheti a láz provokálta rohamok gyakoriságát. Akinek tehát olyan epilepsziája van, ahol a láz rohamot válthat ki, valamivel nagyobb az esélye egy provokált rosszullétre.

Másik fontos terület az immunrendszert gyengítő  (immunszuppressziós vagy immunmoduláló) kezelésben részesülő betegek helyzete. Ők fogékonyabbak lehetnek bármilyen fertőzésre, de a különböző szakmai társaságok mégis arra hívják fel a figyelmet, hogy ne álljunk le ezekkel a kezelésekkel egy világjárvány esetén sem, mert az alapbetegség romlása nagyobb kockázatot jelent, mint a vírusfertőzés. Ez különösen igaz gyermekkorban, ahol a koronavírus okozta súlyos szövődmények előfordulása minimális. A Magyarországhoz hasonló méretű Wuhan városában a járvány alatt minden infekciós gyermeket egy erre kijelölt kórházban kezeltek. A 11 milliós városban mindössze 170 koronavírusos gyermek került kórházba, lényegesen kevesebb, mint egy átlagos influenza szezonban. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a koronavírus fertőzés különösen enyhe lefolyású gyermekkorban: a <16 éves betegek több mint felénél még láz sem jelentkezett.

Mikor jelenthet mégis veszélyt a koronavírus-járvány az epilepsziával élőkre? Ha a járvány miatt elsősorban a súlyos, akut betegekre fókuszálunk és háttérbe húzódhat a krónikus betegeink gondozása. Hogy ezt a helyzetet elkerüljük, a Nemzetközi Epilepszia-ellenes Liga számos betegbiztonsági tanáccsal látta el a gondozó neurológusokat. Javasolja, hogy „ne felejtkezzünk el” krónikus betegeinkről, ugyanakkor segítsük őket, hogy -ha csak lehet- ne kelljen bejönniük a kórházakba és szakrendelőkbe. A gondozást igyekezzünk telemedicina módszerekkel végezni és lehetőség szerint kerüljük a kórházi műszeres vizsgálatokat (pl MR, EEG). Szigorítsunk a sürgősségi protokolljainkon, azaz hamarabb adassunk rohamoldó szert a beteg otthonában csökkentve a status epilepticusok kialakulásának esélyét. Csak a legszükségesebb laborvizsgálatokat végeztessük el a járvány alatt és azokat is lehetőleg otthoni gondozás keretében, ne pedig kórházban.

Az ILAE ajánlása felhívja a betegek figyelmét a rohamprovokáló tényezők (pl kialvatlanság, alkohol) még fokozottabb elkerülésére és arra, hogy időben kérjenek e-receptet orvosuktól, nehogy gyógyszer nélkül maradjanak. Ugyanakkor óva int a antiepileptikumok „bespájzolásától”, ami miatt más rászoruló betegtársak ellátása veszélybe kerülhet. A megfelelő gyógyszerszedés most még fontosabb, mint „békeidőben”. Hangsúlyozza az ajánlás, hogy az egyedül élő epilepsziás betegek vegyék fel a kapcsolatot valakivel, akinél rendszeresen bejelentkeznek, hogy jól vannak. Hiszen egy karantén alatt kevésbé tűnik fel, ha hiányzik valaki a munkahelyi vagy más közösségből.

Tapasztalataink szerint a telemedicina sok területen kiválthatja a hagyományos gondozást. Részletes anamnézis felvétel vagy rohamvideók megtekintése videó chat segítségével is tökéletesen keresztülvihetők. Járvány idején kiemelt jelentőségük lehet az okostelefonos epilepszia applikációk megfelelő használatának. Ha eddig nem tettük, most rászokhatunk ezek használatára: bátorítjuk betegeinket és hozzátartozóikat, hogy telefonos app-ok segítségével vezessék a roham- és gyógyszerszedési- naplót.

Ezekben a nehéz időkben igyekezzünk személyiségünkkel is megnyugtatólag hatni egymásra: csökkentsük az ismeretlen, időnként félelmetes betegségtől vagy éppen a karantén okozta magánytól kialakuló szorongást!

2020.05.03.

A cikk az alábbi publikáció ajánlásai alapján készült:

French JA, Brodie MJ, Caraballo R és mtsai. Keeping people with epilepsy safe during the Covid-19 pandemic. Neurology 2020 Apr 23.