Pszichoterápia

Pszichoterápia - önismeret

Delphoi jósda felirata: Gnóthi szeauton- Ismerd meg önmagad!

 

Saját magunk jobb megismerése és megértése segíthet a nehéz helyzetekkel való megküzdésben, a kapcsolataink jobbá tételében, és önbizalmunk növelésében. A pszichoterápia során azt is megérthetjük például, hogy a betegséghez való viszonyunk hogyan alakult ki, a betegséget gyengeségnek tekintjük-e, működnek-e bennünk bizonyítási, megfelelési kényszerek, vagy megfontolás nélküli ellenállás bármilyen korlátozással szemben, és még sok mást is megtudhatunk.

 

Az epilepsziával élők lelkiállapotának, életminőségének javításában, és gyakran a rohammentesség elérésében is, számos pszichoterápiás módszer alkalmazása segíthet.

 

Klinikai pszichológus bevonását érdemes kérni:

 • a betegség folyamat során fellépő érzelmi krízisekben pl. az epilepszia diagnózis kimondásakor,
 • ha nehezen érhető el a rohammentesség,
 • életpálya módosítás szükségessége esetén,
 • életvezetési válságok esetén,
 • önértékelési zavarok, tartós szorongás, lehangoltság, stresszkezelési problémák,
 • családi egyensúly, működés zavarai, nehézségei,
 • ha lelki eredetű rosszullétek is társulnak.

 

Speciális pszichoterápiás feladat a rohamok önszabályozásának elősegítése, melynek célja a rohamok megjelenése szempontjából alacsony és magas rizikójú szituációk felismerése, a rohamok számának csökkentése, illetve a beteg által észlelt roham-előjelek alapján a rohamok leállítása.

 

A Képzett beteg pszichoedukációs tanfolyam csoportjai is pszichoterápiás jellegűek – az érzelmi feldolgozást segítik elő.

 

A pszichoterápiás beavatkozás időtartama egy-két alkalomtól több éves kezelésig terjedhet, a családtagok bevonására is szükség lehet.

A pszichoterápia elkezdését többnyire pszichológiai vizsgálat előzi meg ld. http://www.epilepszia.hu/cikkek/az-epilepsziarol/diagnosztika/222/klinikai-pszichologiai-vizsgalat

Alkalmazott pszichoterápiás módszerek lehetnek:

 • tanácsadás, pszichológiai konzultáció
 • önértékelési problémák esetén feltáró terápia
 • viselkedésterápiás módszerek
 • relaxációs módszerek
 • csoportterápia, pszichodráma
 • családterápia

 

Pszichoterápiás segítség lehetőségeiről kérjen tájékoztatást a rendelésen dolgozó pszichológustól, kezelőorvosától, epilepszia asszisztenstől.

 

Térítésmentesen igénybe vehető pszichológiai kezelések találásához néhány támpont:

Az adott lakóhely szerinti (kerületi) családsegítőkben általában igénybe vehető pár alkalom pszichológiai tanácsadás térítésmentesen felnőtteknek is. Gyakran család vagy párterápiás tanácsadásra is van mód, illetve munkavállalási tanácsadásra is lehetőség.

3-20 éves kor (amíg az illető diák) közöttieknél és szülőknek nevelési kérdésekben a kerületi/lakhely szerinti pedagógiai szakszolgálatnál (korábban nevelési tanácsadónál) ingyenesen lehet a pszichológust felkeresni szinte mindenféle témában.
A középiskolákban, felsőoktatásban tanulók számára van (iskola)pszichológus vagy szociálpedagógus az adott oktatási intézményben, az ilyen szakember segítségét a szülők is igénybe vehetik.

A kerületi pszichiátriai rendeléseken is van (korlátozott) lehetőség pszichoterápiás kezelésre.

További információkat találhatunk:

https://tiszta-kommunikacio.hu/ingyenes-pszichoterapia/

 

Szerző: dr. Békés Judit