Gyermekkori EEG vizsgálat

Az EEEG nagy segítséget nyújt az epilepsziák, anyagcserezavarok, központi idegrendszeri gyulladások, mérgezések és alvászavarok diagnosztikájában.

Gyermekkori EEG vizsgálat

Amióta az 1920-s évek vége óta Hans Bergernek sikerült kimutatnia, hogy agyunkban az idegsejtek működése közben keletkezett elektromos áram a koponyáról elvezethető, útnak indult az elektroencephalographia (EEG) fejlődése. Ez az út mindmáig töretlenül ível felfelé. Az EEG a modern, dinamikus képalkotó vizsgálatok (MRI, SPECT, PET) elterjedését követően is fontos mindennapi segítségünk. Az agy pillanatnyi állapotáról és annak az idő függvényében történő változásáról azonnali visszajelzést nyújt. Nem elhanyagolható szempont, hogy fájdalmatlan, nem szükséges hozzá altatás. Nagy segítséget nyújt az epilepsziák, anyagcserezavarok, központi idegrendszeri gyulladások, mérgezések és alvászavarok diagnosztikájában.

Mi is történik ilyenkor a gyakorlatban?

Éber EEG vizsgálat

Az asszisztens kollégák apró érzékelőket (elektródákat) helyeznek gél, vagy zsíros krémszerű paszta segítségével a hajas fejbőrre. Ezeket egy gumipánttal rögzítik. A vizsgálat kapcsán a szülők teljes együttműködésére számítunk. Kérjük, hogy maradjanak gyermekük mellett, segítsék szorongásukat oldani. Az elektródák rögzítése a kisebbeknél fekvő helyzetben, a nagyobbaknál széken ülve, tükör előtt történik. A rögzítés fájdalmatlan. Vannak olyan laboratóriumok, ahol színes úszósapkához hasonló gumisapkát húznak a gyermek fejére. A sapka már tartalmazza az elektródákat, csak kívülről ezt zselével fel kell tölteni. Kisebb gyermekek számára a rögzítésnek ez a módja átmenetileg ijesztő lehet, mivel a zselét egy fecskendőhöz hasonló eszközzel kell az elektróda illeszkedéséhez betölteni. Általában 19 elektróda kerül fel a gyermek fejére. Kiegészítésként a szemek mellé, az állcsúcsra, ritkán egyes izomcsoportokra és a szív fölé is helyezünk érzékelőket. Azt ajánljuk, hogy a vizsgálatra ne frissen mosott hajjal érkezzenek. A két-három napja megmosott haj esetében kevésbé mozdulnak el az érzékelők. A felhelyezést követően az elektródákat csatlakoztatjuk az EEG készülékhez. Rövid ellenőrzést követően el is kezdődik a vizsgálat. Ez a csecsemőket általában nem zavarja. Ha szükséges a nyugtatásuk, édesanyjuk odafekhet melléjük a vizsgáló ágyra, vagy ölbe is veheti őket és szophatnak is. Nyugtatásra használhatnak cumit vagy teát is. A kisded korosztály számára komoly türelempróba a vizsgálat. Ahhoz, hogy a valós agyi háttértevékenységet meg tudjuk ítélni zárt szemmel is szükséges egy rövid időre feküdnie a gyermeknek. Ha ez nem sikerül, akkor megkérjük a szülőt, hogy kezével zárja le a kicsi szemeit. Sokszor előfordul, hogy 1-4 éves életkor között a gyermekek nem hajlandóak lefeküdni az ágyra. Ilyenkor a vizsgáló ágyon ülve játékokkal kötjük le a figyelmüket és e közben készül el a regisztráció. Amennyiben ez így sem sikerül, akkor az édesanya ölébe ültetjük őket.

Nagyobb gyermekeknek pár percig bezárt szemek mellett nyugodtan kell feküdniük, ilyenkor mesélhetnek, énekelhetnek nekik a szülők. Ezt követően a szemek nyitására és ismételt zárása is megkérjük őket. Majd sor kerül a hiperventillációs vizsgálatra. Ilyenkor 5 percen át, lehetőség szerint becsukott szemek mellett kell a gyermeknek nyugodtan mélyen be és kilélegeznie. A ritmus vezénylésében segíthetnek a szülők, vagy az asszisztensek. Miért van erre szükség? Ez egy provokációs vizsgálat, amely kapcsán gyakran bizonyos típusú epilepsziás minták, sőt nemegyszer rohamok is felléphetnek. Ezt követően a vizsgálat zárasaként fotostimulációt végzünk. Ennek kapcsán zárt szemek mellett a szemtől 50-60 cm-re elhelyezett ingerlő készülékből egyre gyorsabb frekvenciával villogtatunk fényt. Ennek kapcsán figyeljük a gyermek reakcióját és az EEG változását.

Az EEG vizsgálathoz oldott, nyugodt, csendes körülményekre van szükség. Mind a folyamatos beszéd, mind a külső zajok sokszor komolyan nehezítik a vizsgált gyermek és az asszisztensek dolgát is. Az éber EEG vizsgálat az elektródák felszerelésével együtt kb1/2 órát vesz igénybe. Ezért a rendelések időpontra dolgoznak. Néha így is előfordul, hogy várakozni kell, mert sürgős esetekben soron kívül is vizsgálunk. Az is előadódhat, hogy az apró gyermekek közül egyik másik nem tervezetten elalszik.

Alvásos EEG vizsgálat

Az alvásos EEG vizsgálata kapcsán mozgás műterméktől mentes felvételt tudunk készíteni. Az EEG alvás alatti viselkedése sokszor több támpontot ad a diagnózis felállításához. Kisebb gyermekek esetében a délelőtti vagy a délutáni spontán alvás időszaka alatt készítünk felvételt. Egyes laboratóriumokban lehetőség van ilyenkor hordozható EEG készülék használatára. Ekkor a szülőnek módja nyílik babakocsiban a szabadlevegőn elaltatni a gyermekét.

Nagyobb gyermekek esetében viszont részleges, vagy teljes alvásmegvonást követően készítjük a reggeli órákban az alvásvizsgálatot. A megvonás mértékét mindig egyeztetjük a szülővel. Ez a vizsgálati mód is egyike a provokációs vizsgálatoknak, arra érzékeny betegeknél, igen ritka esetben epilepsziás rohamot is provokálhat. Ezért a legtöbb központban az alvásmegvonás éjszakáját és a vizsgálatot követő 12-24 órát a gyermeknek kórházban kell töltenie. Az átvirrasztott éjszakán a szülőt kérjük meg, hogy virrasszon együtt gyermekével.

Amennyiben az egész éjszakát felölelő alvást kívánjuk vizsgálni, vagy kockázatosnak tartjuk az alvásmegvonást a korábban említett hordozható EEG vizsgálatra is van nagyobb központokban lehetőség. Ilyen esetben is megkérjük a szülőt, hogy a vizsgálat teljes időtartama alatt legyen együtt gyermekével. Naplót is szükséges vezetnie. Ez az értékelő számára támpontot nyújt a leletezésben.

Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy mozgásjelenség epilepsziás természetű-e video EEG készítését javasoljuk. Erre egyre több nagyobb központban nyílik már lehetőség. Ekkor az elektródák hosszabbak, segítve a gyermek szabadabb mozgását. De ilyen esetben is csak a vizsgáló ágyon tudnak a betegek tartózkodni, mivel a felvevő kamera rögzített. Sok laboratóriumban a vizsgálat alatt lehetőség van filmek megtekintésére, így könnyebben telik az idő. Ennél a vizsgálatnál is a szülők folyamatos jelenlétére számítunk.

 

Dr. Rosdy Beáta