Új WHO határozat az epilepszia ellátásának javításáról

Az Egészségügyi Világszervezet 68. genfi Közgyűlésén 2015. május 19-én új indítványt fogadott el az epilepszia ellátásról.

A határozat sürgeti a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az epilepsziával élő emberek ellátásának javításáért. Az indítvány megállapítása szerint bár megfizethető epilepszia kezelés létezik, az erőforrásokban szegény országokban a nem megfelelően diagnosztizált és kezelt páciensek aránya akár  a 90% -ot is elérheti.

A határozat felszólítja a tagállamokat nemzeti stratégia kidolgozására

  • az epilepsziával élők jogainak érvényre juttatására,
  • egészségügyi információs és felügyeleti rendszerek fejlesztésére az epilepszia terhének felmérésére és az ellátás javításának monitorozására.

A küldöttek kiemelték, hogy a megfizethető és elérhető epilepszia elleni gyógyszerekhez való hozzáférést az alacsony jövedelmű országokban prioritásként kellene kezelni.

A határozat bíztatja  a tagországokat, folytassanak a közvéleményt felvilágosító aktivitásokat, kampányokat az epilepsziát sújtó előítélet csökkentésének érdekében, és ezzel bátorítsanak minél több epilepsziával élőt a megfelelő kezelés keresésében. A kutatási kapacitás javításához széleskörű együttműködést és magas szintű ellátást biztosító centrumok hálózatának létrehozását sürgeti.

A határozatról részletesebben itt olvashat.