Jelenthet-e életveszélyt az epilepsziás roham?

Az epilepsziás nagyroham valóban ijesztő, sokszor a halál lehetőségét idéző látvány, azonban szerencsére szinte mindig önmagát korlátozó folyamat.

Az izmok görcse - részben éppen a fáradás miatt – alábbhagy, és ez ismét lehetővé teszi a légzést, az arc ismét kiszínesedik és rövidesen az eszmélet is visszatér.

Igazi veszély akkor támad, ha a légutakba idegen anyag kerül a roham alatt. (például evés közben az étel vagy a nyál, illetőleg a hányadék). Nagyon fontos tehát a légutak szabaddá tétele, ha ilyesmire van gyanú.

Veszélyes lehet még éjszaka ágyban párnán hason fekvésben keletkező rohamnál, hogy a fej belefúródik a párnába, és emiatt nem tud ismét lélegzethez jutni a roham után a beteg. Ezért ajánlatos kemény párnát használni. Azok a betegek, akiknek gyakran van éjszakai rohama, meg kell fontolják, hogy hozzátartozóval együtt aludjanak, amíg a rohamok meg nem szűnnek.

A legnagyobb veszély a vízben, fürdés közben jelentkező rohamoknál jelentkezik. Ezért a nem rohammentes betegek ne kockáztassák, hogy egyedül fürödjenek. A veszélyt megnöveli, hogy mivel a roham alatt nem tud segítséget kérni vagy akár újból felszínre bukkanni a fulladó, az eseményeket sokszor nem is veszi észre a környezet.

Rejtélyes tisztázatlan ok folytán, epilepsziás roham során előfordulhat hirtelen halál (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP), ezt a jelenséget jelenleg intenzíven kutatják. Valószínűleg a szívműködés szabályozásának zavara áll hátterében (ld. Epilepsziához társuló váratlan halál-SUDEP című külön cikket)

A legfontosabb védekezés a rohamok számának csökkentése, pl. a gyógyszeres kezelés előírásainak pontos betartásával, illetve a roham provokáló tényezők felismerésével és elkerülésével.

Prof. Halász Péter