Rehabilitáció

Funkciómegőrzés és javítás, életvezetési alkalmazkodás/adaptálódás, rehabilitáció

Művészetterápia

Cikkünkben a rehabilitáció fogalmát tágabb értelemben használjuk. Felfogásunk szerint ide tartozik a klasszikus értelemben vett rehabilitációs tevékenységek mellett a többnyire krónikus állapot miatt fellépő funkciózavarok kezelése, a szociális funkciók javítása és a megváltozott életminőség javításához szükséges módszerek. 

Az epilepsziás rohamok a betegek mintegy kétharmadában a korszerű gyógyszeres kezeléssel jól kontrollálhatók. A tartós rohammentes állapot szükséges, de nem elégséges feltétel a korábbi életminőség megtartásához illetőleg visszanyeréséhez.  Az egészségmegőrző és helyreállító tevékenység az orvosi tevékenységbe csak részben illeszthető, jelentős részben pedig azon túlmenően pszicho-szociális kérdéseket érint.

Az epilepsziával való együttélés adaptálódási folyamat, alkalmazkodni kell a probléma krónikus és speciális jellegéhez, meg kell küzdeni az életvezetési változások, az esetleges korlátozások, a betegséggel kapcsolatos előítéletek miatti kialakuló hátrányos helyzettel. Az egészségmegőrzést szolgáló módszereknek ezt az alkalmazkodási és megküzdési folyamatot kell elősegíteniük. A rehabilitációs módszerek a hosszabb betegség folyamat miatt kialakult medicinális-pszicho-szociális deficitek, a hátrányok csökkentését, felszámolását célozzák.

Területek, feladatok, módszerek:

Önálló életvezetés

Az állapottal és életvezetéssel kapcsolatos tájékozott döntések meghozatalának és a kezeléssel való együttműködés segítésének alapvető része a részletes, interaktív tájékoztatás a kivizsgálás, kezelés folyamatáról.

Az információ átadás-megszerzés hatékony módszere a csoportos formában történő Képzett beteg tanfolyamok. A tervezett tematikájú, pszichológiai tényezőkkel is foglalkozó interaktív betegoktatási folyamat – a pszichoedukációs módszer. A hatékony együttműködés és a legeredményesebb hatás elérése céljából a beteg hozzátartozójának bevonása is ajánlott. http://vitalitas.hu/olvasosarok/online/rehabilitacio/2000/1/4.htm

Kognitív működések javítása

A kognitív működések (koncentráció, memória stb.) érintettek lehetnek, de jól fejleszthetőek, erről részletesebben a honlapon: http://www.epilepszia.hu/cikkek/az-epilepsziarol/kezelesi-lehetosegek-/275/agy-trening-hogyan-fejlesszuk-a-memoriankat

Stresszkezelés

Az epilepsziával való együttélés komoly stressz forrás lehet. A tartós feszültség a rohamok kezelését is negatívan érintheti – például a negatív stressz miatt kialakuló alvászavar rohamprovokáló tényező lehet. Stresszkezelési módszerek:

Autogén tréning, relaxáció

Mindfulness – tudatos jelenlét módszeren alapuló stressz kezelési tanfolyamok

Futás, fizikai tréning

Családi egyensúly fenntartása

Az epilepszia jelentkezése mind gyermekkorban, mind felnőttkorban megterhelheti a teljes családot, szülőket, partnereket, testvéreket, egyik leggyakrabban jelentkező probléma a túlvédés. Komolyabb nehézségek esetén érdemes családi konzultációs, családterápiás segítséget kérni.

Epilepszia műtét utáni rehabilitáció

Az epilepszia műtéten átesett betegek tartós és komplex (neuropszichológiai, pszichoszociális, képzési, munkavállalási) rehabilitációja szükséges.

Ennek elemei: rehabilitációs felmérés, rehabilitációs terv készítése a beteggel és szoros környezetével együtt, neuropszichológiai profil és fejlesztési terv kivitelezése, önálló életvezetést elősegítő életmód tréningek, stressz kezelési módszerek, művészetterápia, munkavállalásra felkészítő job tréningek, fizikai állapotjavító tréning, jogi és szociális tanácsadás, munkalehetőségek felkutatása.

Rehabilitációs célú kézműves foglalkozás

Hogyan kaphatok rehabilitációs segítséget?

Jelenleg kevéssé működik szervezetten, intézményesen a rehabilitációs ellátás, bár a WHO irányelvei szerint 5 millió lakosonként kellene komplex, rehabilitációs részleggel is rendelkező Epilepszia Centrumot kialakítani.

Ugyanakkor a jelenleg is működő centrumokban a szoros gondozási folyamat részeként a pszichoszociális ellátás egyes elemei elérhetőek, a kezelőorvos és az epilepszia asszisztensek tudnak információt nyújtani.

Ezenkívül a betegszervezetek is segíthetnek helyi programok, lehetőségek elérésében.

(A cikkben szereplő képek a korábban bezárt rehabilitációs részleg – Valentin Ház csoporttagjainak alkotásairól, tevékenységeikről készült képek)

Szerző: Dr. Békési Judit