Epilepszia vagy epilepsziák?

Mindig tartsuk szem előtt, hogy az epilepszia nem egységes betegség, számos különböző okú és lefolyású krónikus kórállapotot nevezünk így.

Ezekben az állapotokban az a közös vonás, hogy időről időre különösebb kiváltó ok nélkül epilepsziás rohamok jelennek meg, és a betegség legjellemzőbb tünetei maguk a rohamok. Mit jelent ez? Azt hogy epilepsziás roham vagy rohamok kísérhetnek heveny idegrendszeri betegségeket (pl. agyvelőgyulladás, súlyos anyagcserezavarok stb.), amelyek lezajlása után a rohamok nem ismétlődnek többet. Máskor csak különleges megterhelések (súlyos kialvatlanság, az idegrendszer működését befolyásoló szerek használata, kisgyermekkorban láz, stb.) váltanak ki rosszullétet arra érzékeny egyéneknél, és ezek elkerülésével a rosszullétek veszélye is megszűnik. Ezeket nem tekintjük epilepsziának, hanem ún. alkalmi epilepsziás rohamokról beszélünk.

Az epilepszia betegségben viszont a rohamok ismétlődésének veszélye tartósan fennáll, a rosszullétek megelőzésére tanácsos folyamatosan gyógyszert szedni.

Az epilepszia a gyermekek körében 1%-os, a felnőttekében 0.5 %-os gyakorisággal fordul elő

Prof. Halász Péter